In de rij herontdekkingen van de eeuw past zeker ook de geschiedenis als een kale rij feiten. “Wie geen verleden heeft verzint er een”, heeft W.F. Hermans ooit gezegd. Een uitspraak die dateert uit de tijd dat mensen doorgaans nog wisten dat er een Eerste Wereldoorlog was geweest. En dat die van 1914 tot 1918 liep. Historische kennis lijkt een gepasseerd station, maar niet voor Meulenhoff/Manteau. Met grote strijdvaardigheid streven we naar een aanzienlijke toename van de feitenkennis.
Grijs geheugen. De geschiedenis van Nederland en Vlaanderen in 3000 data, namen en plaatsen is ons geheim wapen. In drie handzame en democratisch geprijsde deeltjes werd de essentiële historische kennis over Nederland en Vlaanderen samengebracht. Piet Grijs verzorgt, noblesse oblige, de inleidingen bij de boekjes.
Van Bonifatius tot Balkenende, van Vondel tot Verhofstadt. De essentiële namen toegelicht aan de hand van essentiële informatie.
Van Kortrijk tot Groningen en ver daarbuiten. Alle belangrijke plaatsen uit de geschiedenis van Nederland en Vlaanderen voorzien van beknopte informatie.
Waarom was 1672 een rampjaar voor de Republiek? Wanneer trokken ruim 1 miljoen Belgische vluchtelingen naar Nederland? Wat gebeurde er met België op 1 november 1993? Alle cruciale data op een rijtje.
Ik ben zeer verheugd met deze boeken. Iedere Nederlander, iedere Belg die ook maar een greintje belangstelling heeft voor zijn omgeving, moet ze gewoon in huis hebben.
Geert van Istendael
in: Ons Erfdeel, september 2005